Обратно към категорията

Българите у нас и в чужбина отбелязват рождението на Ботев

Добавено на: 06.01.2021 08:28
   

Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев. 

Празника ще отбележат и в Одеса. Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» ще проведе церемония на полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровския сквер в Одеса. Паметникът беше открит на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна. Там днес ще се съберат представителите на Конгреса на българите в Украйна, Българския културно-просветен център «Аз Буки Веди», Българския младежки клуб «Актив» и други българи.

Част от живота си Ботев прекарва в Одеса, Задунаевка и Измаил, което го прави част от историята и на българите в Украйна. В тези места той получава образование, работи като учител и пише първото си стихотворение „Майце си“.

Това стихотворение по традиция ще прозвучи днес и на тържествената церемония по честването на рождението на Ботев в Калофер. Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град ще бъде положен гирлянд на славата.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей "Христо Ботев". По традиция ще има поклонение и пред паметника на майката на великия българин Ивана Ботева.

От началото на седмицата Националният музей "Христо Ботев", където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители като се спазват противоепидемичните изисквания. Така ще е и през днешния ден.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!