Обратно към категорията

България е на крачка от "чакалнята на еврозоната"

Добавено на: 10.04.2020 20:30
   

По време на посещение в Хасково днес премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на април България ще кандидатства за влизане във валутния механизъм ERM2, който предхожда членството в еврозоната. Това бе първоначално заявената цел на правителството, но по-късно самият Борисов анонсира, че ще забави темпото, за да убеди обществото в необходимостта от подобна стъпка.

Премиерът допълни, че по този начин страната ще има по-големи възможности за набавяне на финансов ресурс за посрещането на предизвикателствата от кризата, възникнала заради коронавирусната пандемия.

Премиерът е категоричен, че кризата с Covid-19 доказва правилността на решението да се присъединим час по-скоро към валутния механизъм ERM2,  познат у нас като „чакалнята за еврозоната“:

„Не трябваше да се огъвам толкова, когато много уверено вървяхме. Защото вие сега виждате -  трилиони Европейската централна банка отпуска за възстановяване - за борба и възстановяване след това“.

Забавянето ще бъде наваксано:

„С много мощно до края на април  - предаване на проспектите. И разговарях и с Кристин Лагард, и с всички в Комисията - България е в прекрасно финансово, икономическо (състояние -  бел. ред.), структурирана като държава, с рейтинги на държави, които са и в еврозоната или в чакалнята“, допълни Борисов, като вероятно визира проспектите на двете банки, които имаха нужда от подсилване на капитала след оценките на Европейската централна банка.

Борисов изрази увереност, че отговорните европейски институции ще дадат позитивен отговор на страната ни, а решението за скоростно наваксване идва и с друга цел:

„Ще ни разрешат и суапови веднага след това плащания и ще се закачим за „основния водопровод“ в Европейския съюз“.

Премиерът не уточни за какви суапови плащания става дума. Единствената страна, която е член ERM2 и не е в еврозоната, е Дания. Националната и банка има суап-линия с Европейската централна банка, която бе реактивирана наскоро.

По същество това е предпазен механизъм  - линия, която може да осигури еврова ликвидност, ако има нужда от такава.

Неофициално пред „Хоризонт“ експерти изразиха увереност, че е разумно и България да последва примера на Дания.

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!