Обратно към категорията

България подготвя забрана за вноса на украинско зърно

Добавено на: 18.04.2023 07:28
   

България решава спира ли вноса на зърно от Украйна. Властите у нас очакват доклад за правните основания - възможно ли е страната ни да наложи такава забрана? Мярката беше предприета и от Полша, която забрани и транзита на украинско зърно от Унгария, а от вчера и от Словакия. Европейската комисия критикува въвеждането на забраната за внос на зърно, плодове и зеленчуци от Украйна с мотива, че не може държави членки да формират сами търговската политика.Комисията вече обмисля втори пакет от помощ за засегнатите от украинския внос държави след като през март осигури близо 60 млн. евро подпомагане за земеделските сектори на България, Румъния и Полша.

По данни на Европейския съвет към март 2023 г. са изнесени над 23 милиона тона зърно, и други хранителни продукти от Украйна.

От тази продукция, по данни на агенция "Митници", до месец март у нас са влезли близо 640 хиляди тона украинско зърно. Според информацията на Министерството на земеделието, безмитният украински внос е довел до над два пъти спад в изкупните цени на слънчогледа в България и над 30% по-ниски ценови нива при пшеницата. Това дава основания на властите да обмислят забрана за внос на украинско зърно за България - нещо, което поискаха и зърнопроизводители у нас в редица протести през последните седмици.
Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!