Обратно към категорията

Кирил Петков: България ще работи в посока деескалация на напрежението по оста НАТО-Украйна и Русия

Добавено на: 26.01.2022 15:05
   

България ще работи в посока деескалация на напрежението по оста НАТО-Украйна и Русия. Това заяви премиерът Кирил Петков след закритото заседание на Министерски съвет.

Нашата отбранителна стратегия ще бъде изградена на база на българската армия, тя ще бъде водеща - български войски, българско командване и българско лидерство, каза още Петков.

Заедно с дипломатическите си усилия, решихме България да направи стъпка за подобряването на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група под българско командване с използване на националната командна верига, съобщи военния министър Стефан Янев. Това ще бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО в търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, допълни той.
Армията е недофинасирана през годините. Затова ще се приоритизира компенсацията по натрупаните дефицити.

"Целта е България повече да не е само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в НАТО." - изтъкна Петков.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска изрази надежда за решение на кризата между Русия и Украйна чрез средствата на дипломацията.

"Надяваме се конфликтът да бъде решен по дипломатически път. Дипломатическото говорене, обаче, трябва да бъде подкрепено с необходимите доказателства, че притежаваме необходимата отбранителна система" - изтъкна Генчовска.
На закрито заседание правителството обсъди доклада на министъра на отбраната Стефан Янев, който представя информация в детайли по повод ситуацията с напрежението между НАТО и Русия, както и решенията, взети на вчерашния съвет по национална сигурност, свързани с българската позиция по въпроса.

По-късно днес членовете на кабинета ще представят пред Народното събрание частта от българската стратегия, която не е засекретена.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!