Обратно към категорията

Българска черница финалист в международен конкурс

Добавено на: 03.02.2021 11:24
   

Призив за подкрепа отправи Община Велики Преслав към всички българи. Целта е възможно най-много хора да гласуват за Старата черница в конкурса "Европейско дърво на годината". 

14 дървета се състезават в тазгодишното издание на конкурса „Европейско дърво на годината 2021“. 

 Старата черница във Велики Преслав безпрецедентно се отличи с двойна победа в българския конкурс „Дърво с корен 2020“, и така заслужи мястото си като финалист в международното му издание, съобщават и от фондация "ЕкоОбщност". Вековното дърво вече 450 години се радва на любовта на жителите на Велики Преслав. За тях то отдавна се е превърнало в съпричастен свидетел на техните радости и мъки, тържествени събития и делнични вълнения. То пази спомена за посрещането на Иван Вазов като виден гост на града през 1900 г. Тогава черницата е простирала клоните си в двора на кръчмата-кафене, където Вазов се срещнал с местните. Други исторически извори посочват, че черницата е свързана и със Стефан Караджа и Апостола на свободата Васил Левски. 

Изборът на европейско дърво на 2021-а година ще продължи онлайн през целия февруари, като в него могат да се включат хора от цял свят. Гласуването се извършва чрез посочване на ел.поща и задължително избиране на две от дърветата финалисти. За да бъде гласът отчетен, той трябва да се потвърди чрез връзка, изпратена на ел.поща, от която е подаден.

Класирането в конкурса ще бъде скрито през последната седмица – от 22 до 28 февруари, – когато подаваните гласове няма да са видни. Така победителят ще остане в тайна до официалното му обявяване на церемонията по награждаване на 17 март. Тя ще се проведе в рамките на конференцията „Засаждаме своето бъдеще – още 3 милиарда дървета, за да постигнем поставената от Европа цел“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!