Обратно към категорията

Българска фондация се бори с разхищението на храна

Добавено на: 23.11.2019 12:57
   

В превод името „Mate Kitchen” означава „Кухня за приятели“ и цели да привлече международни партньори

Една трета от храната, която изхвърляме, е годна за консумация. Повече от половината хранителни отпадъци са от домакинствата. Всеки пети българин живее под прага на бедността. Все данни и статистики, които толкова много сме чували, че вече не ни докосват. „Затова създадохме Mate Kitchen – за да докоснем хората, да събудим топлината в сърцата им. А по нашите ширини уютът се ражда на маса“, казва Николета Абрашева, съосновател на фондация Mate Kitchen”.

Група приятели (англ. mates) се сплотяват покрай работата си в комуникационно ателие Mate Bulgaria и се обединяват около идеята за собствен проект. „Всеки от нас искаше да се развива в посока, която е не само професионална, но и чисто човешка. Така дойде идеята за фондацията – защото всеки човек се стреми да осмисли живота си по един или друг начин. Фондация „Mate Kitchen” е нашият начин“, добавят от екипа.

Екипът си поставя тежката мисия да преобърне нагласите на обществото към разхищението и изхвърлянето на храна. „На фона на хилядите бедстващи пенсионери, които преживяват на хляб и кисело мляко, отказваме да приемем факта, че динамичният градски човек изхвърля тонове храна, защото няма друг избор. Това е храна, годна да изхрани стотици села. Селата, в които живеят нашите баби и дядовци, а все по-често и нашите родители.“

Целта е да се пренасочат ресурсите на онези, които имат в излишък, към тези, които живеят в недостиг.

Започната е вече работа по силна информационна кампания. За изпълнение на своите цели екипът създава кулинарната платформа за видео рецепти www.matekitchen.com . Там потребителите могат да открият и специална секция с полезни съвети за правилно съхранение на храната, за разумно планиране на пазара, за бюджетиране и съхранение на ресурсите, както и идеи за приготвяне на т.нар. „остатъци“. Старите домати са прекрасен продукт за миш-маш или домашен кетчуп, a презрелите банани се превръщат в чуден кекс, твърдят създателите.

Към момента Фондация „Mate Kitchen” е в преговори за различен тип партньорства с институции, бизнеси и организации.

Стъпките, по които вече работят, са публикуването на много видеа, които да показват вкусни рецепти с остатъците от хладилника, съвети за правилно съхранение на храната, идеи за планиран пазар и седмични менюта.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!