Обратно към категорията

Преразказ по "Изборът" на Кристин Димитрова са писали днес седмокласниците

Добавено на: 19.06.2024 13:04
   

Преразказ по "Изборът" на Кристин Димитрова са писали днес седмокласниците на Националното външно оценяване по български език и литература, което започна в 9:00 ч. Това съобщиха за БТА ученици, които излязоха от изпита от столични училища.

По вариант 1 писаха учениците на изпита от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас. Вариантът беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН) от Анна Ангелова от "Нова телевизия".

Очакваше се 59 424 седмокласници да се явят на националното външно оценяване, но от МОН по-късно днес ще съобщят колко ученици в страната са се явили на изпита.

Служебният заместник-министър на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците и на техните родители. "Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се състои в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути и тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата", обясни Лазарова.

Седмокласниците днес трябваше да работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, има и една задача с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване. Неговото заглавие и темата на преразказа не се съобщават от МОН преди края на изпита заради мерки за сигурност.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!