Обратно към категорията

Бюджетната комисия ще обсъди актуализацията на бюджета

Добавено на: 03.04.2020 07:23
   

Актуализацията на бюджета ще бъде гласувана на първо четене утре. Преди извънредното заседание в пленарната зала, ресорната комисия ще обсъди текстовете, в които се предлага лимитът на новия дълг през годината да се увеличи до 10 милиарда лева. В момента този лимит е два милиарда и 200 милиона лева.

Актуализацията на бюджета е изчислена при сценарий, в който заради кризата с Ковид-19, икономиката ни има спад от 3%. За да се посрещне тази ситуация, държавата ще налее един милиард лева допълнително във фонд "Безработица" и ще увеличи капитала на банката за развитие със 700 милиона лева, обясни финансовият министър Владислав Горанов:

„4,2 милиарда. Останалата част от лимита ще бъде активирана само в случай, че се налага след кризата или в следващите месеци в хода на 2020 г. осигуряването на допълнително ликвидно финансиране за консолидираната фискална програма.“

Въпреки това данъците няма да бъдат увеличавани, категоричен е Горанов, който обясни кои сектори ще бъдат подпомогнати по мярката "60 към 40":

„Сектори, които имплицитно са включени като допустими. Тези сектори, на които им беше забранено да работят през този период. За всички други, ако се докаже спад през март 2020 г. спрямо 2019 г. с повече от 20% - имат право да се включат към мярката.“

Тази мярка обаче е оспорвана от бизнеса и от опозицията. Според Румен Гечев от левицата, тя ще е неефективна, а изчисленията на финансовото министерство за щетите върху икономиката са неверни:

„Правителството ни казва, че безработицата ще нарасне само с 2%, което е силно развеселяващо, след като в най-развитите икономики САЩ вече говорят за 15-20 на сто безработица. В България само 2%, тоест от 4,5 да стане 6,5%.“

Кабинетът бърза с приемането на актуализацията, за да може да задвижи осъществяването на мерките за подпомагане на гражданите и на бизнеса.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!