Обратно към категорията

Бюджетът за 2022 година още не е приет

Добавено на: 25.02.2022 08:15
   
За втори пореден ден депутатите не съумяха да приемат държавния бюджет за 2022 година. Причината отново е тривиална – безкрайните караници по всеки текст, предизвиквани най-вече от ГЕРБ.
Този път заседанието продължи до около 1:30 часа през нощта и се очаква днес, 25 февруари, да стартира отново в обичайния час – 9:00 часа.
Иначе през изминалия 24 февруари дебатът беше прекратен заради липса на кворум час и половина след полунощ.

Около 21:00 часа на 24 февруари препирните станаха ожесточени. Причината – парите за култура – там все пак беше прието увеличение с 50% на парите и 12 млн. лева повече за заплати, но и формирането на новото министерство на иновациите, начело на което е Даниел Лорер. Основните възражения бяха от страна на ГЕРБ-СДС – как на Лорер му е търсено място във властта и му е направено отделно министерство, като се стигна до абсурди и обяснения какво е малко и какво средно предприятие.

Относно енергетиката също стана скандал. Причината – заради войната в Украйна трябвало да има различен подход. Бившият енергиен министър Делян Добрев призова за пренаписване в комисия, за да не се стигне до сериозни проблеми поради липса на предвидени средства. Според него, дори преди войната в Украйна нещата не са били адекватно изгладени.

Енергийният министър Александър Николов и министърът на икономиката Корнелия Нинова отговориха, че действията на ГЕРБ-СДС са подигравка и че специално за помощите за скъпия ток са пресметнати по обективни критерии – обем и цена. В бюджета на Министерството на енергетиката очакваните приходи, помощи и дарения са за 175 151 000 лв.

Разходи - 74 443 000 лв, от които текущи разходи 56 085 800 лв. в т.ч. за персонал близо 9 милиона лева, пише dir.bg.

Иначе беше приета финансовата рамка на бюджета. Планирано е приходите да са малко над 57 млрд. лева, а разходите – малко над 63 млрд. лева.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!