Обратно към категорията

Честваме Националния празник без тържества на Шипка

Добавено на: 02.03.2020 15:34
   

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник - 3 март. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната. Във връзка с препоръките да не се организират масови събития на закрито заради препоръките на СЗО заради коронавирус безпрецедентно някои събития и тържества ще бъдат отменени.

Под историческия връх Шипка няма да се състои тържественият ритуал за националния празник по препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19. Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен. В мотивите си от Националния оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 посочват:

Нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите: Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и др.

Усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания.

От Националния оперативен щаб за коронавирус предупреждават, че „струпването на големи групи хора на едно място съдзава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

Националният военноисторически музей (НВИМ) тази година ще остане затворен също по препоръка на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус COVID-19.

Чествания за 3 март ще се проведат в София, където на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка. Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев е приеме почетния строй на представителните части на Българската армия в 18.30 ч.

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата.

В 12.00 часа ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!