Обратно към категорията

Дарик: Доналд Туск продължава преговорите в търсенето на приемник на Юнкер

   

Дарик: Доналд Туск продължава преговорите в търсенето на приемник на Юнкер

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че продължава още днес преговорите в търсенето на приемник на председателския пост в Европейската комисия (ЕК). Той уточни, че по-късно този следобед ще разговаря с председателите на парламентарните групи в Европейския парламент.
 
Туск не се съгласи с журналистическа оценка, че Европейският съвет не заседава прозрачно по определянето на следващия председател на ЕК - след полунощ, без телефонна връзка, в отсъствието на странични наблюдатели. Процесът е дори твърде прозрачен, за да бъде продуктивен, коментира той на пресконференция. Понякога чувствам, че обществото знае повече за възможните кандидати от мен. Това означава голяма прозрачност, добави Туск.
 
Той допълни, че държавните и правителствените ръководители от ЕС днес са препотвърдили становището си спрямо намеренията на Великобритания да напусне Общността. Постигнатото споразумение няма да бъде предоговаряно, възможни са промени в изявлението за бъдещите отношения с Лондон, уточни Туск.
 
Очакваме избора на новия британски премиер, трябва да проявим търпение. Може би процесът ще бъде по-вълнуващ за напред заради някои предстоящи решения, но нашето становище остава непроменено, добави той по повод очакваното избиране на Борис Джонсън за премиер. Искаме да избегнем раздяла без правила, стремим се в бъдеще да имаме възможно най-близки отношения с Лондон, добави Туск.
 
По неговите думи Европейският съвет призовава в навечерието на срещата на Г-20 в Осака за повече взаимодействие. Обсъдихме икономическата обстановка, напреженията в областта на търговията и геополитиката. Ще се опитаме да убедим участниците в срещата в Япония да си сътрудничат, вместо да се заплашват, добави той.
 
Попитан защо Европейският съвет не е приел решения за обстановката в Иран, Туск бе на мнение, че е по-добре ЕС да не се намесва. Следим обстановката с голяма тревога, добави той./ Дарик

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!