Обратно към категорията

Дефектен реактив изпрати служебния министър на транспорта под карантина

Добавено на: 13.05.2021 15:26
   

Дефектен реактив прати погрешка новият служебен министър на транспорта Георги Тодоров под карантина. По-рано в различни медии се появи информация, че министърът е с положителна проба за коронавирус. Малко след това лично Тодоров коментира пред 24 часа, че твърдението е лъжa.

По-късно и лабораторията излезе с изявление относно казуса: „Министър Тодоров не е с положителен резултат за Covid-19. На 8 май 2021 г. му е направен антигенен тест, който е с положителен резултат. На 12 май, в резултат на сигнал от страна на министър Тодоров за направен повторен антигенен тест в друга лаборатория с отрицателна стойност.“

От лаборатория Геника допълват още, че след вътрешна проверка правят повторно изследване на пробата. Изследват я с реактива от първата проба, като тестът отново е положителен. След това използват нов реактив, при който тестът е отрицателен. Последват потвърждение на отрицателната проба с PCR тест и изследвания на първия реактив. Оказва се, че той е дефектен.

В резултат на грешката министърът е декарантиниран. Направените допълнителни изследвания категорично доказват, че министър Тодоров е с негативен резултат.

В изявлението на лабораторията се посочва още: „Предвид изложените обстоятелства, следва да се отбележи, че лабораторията не е допуснала техническа грешка, а става въпрос за производствен дефект. Ползваните реактиви за всички направени антигенни тестове, включително и за теста на министър Тодоров от 8 май, са сред 16-те одобрени със заповед на министъра на здравеопазването.“

Въпреки всичко, трябва да се отбележи и високия процент фалшиво-положителни и фалшиво-отрицателни резултати на антигенните тестове. Златният стандарт за диагностициране на Covid-19 си остава RT-PCR тестът, допълват от Геника.
В изявлението не става ясно колко са реактивите от тази партида и съответно колко са изследвани с тях.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!