Обратно към категорията

Дефектни подаръци и закъснели доставки са най-честите оплаквания от клиентите по Коледа

Добавено на: 29.12.2019 09:11
   

Дефектни подаръци, закъснели доставки и забавено връщане на парите при упражнено право на отказ от онлайн поръчка. Това са най-честите оплаквания по време на Коледните празници, съобщават от Комисията за защита на потребителите.

В периода 24 – 27 декември са постъпили 24 писмени жалби и 65 запитвания на горещия телефон на потребителя 0 700 111 22. Има няколко сигнала за отказ на физически магазини да заменят подаръка или да възстановят заплатеното за него.

Един от сигналите е свързан с хотел във Велинград. Проверката на контролния орган е установила, че макар обектът да се нарича СПА хотел, той не притежава сертификат за СПА център. Ако нарушението се докаже, КЗП може да наложи глоба в размер до 30 000 лв. за наличие на нелоялна търговска практика.

От Комисията за защита на потребителите напомнят, че е рисково да се правят резервации за настаняване през социалните мрежи, когато насреща стои физическо лице. Опасността тук произтича основно в трудността контролните органи да докажат кой е извършил нарушението и как потребителят е бил измамен.

„Когато потребителите използват платформи за резервации, е необходимо да проверят каква е тяхната допълнителна защита – платформите предлагат такава. Ако не разполагат с необходимото време, могат да се обърнат към туроператори или туристически агенти, които да направят това за тях“, обясни в ефира на Нова телевизия Игнат Арсенов, главен директор „Контрол на пазара” в Комисията за защита на потребителите. 

Пътуващите в която и да било страна по света имат еднакви туристически права при ползването на услугите на български или европейски туроператор или турагент. Ако са самостоятелно организирани и имат проблем с настаняване, транспорт и други подобни услуги в държава от ЕС, могат да получат съдействие от бюрата Европейски потребителски центрове.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!