Обратно към категорията

Демерджиев: Има заподозрени за опита за атентат срещу главния прокурор

Добавено на: 02.05.2023 13:02
   

Очевидно е, че нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства, с които разполага Националната служба за охрана, трябва да бъде завишено. 

Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, по повод на случая с избухналото вчера взривно устройство до кола на главния прокурор Иван Гешев.  

„В случая това, което се е оказало решаващо, е бронировката на автомобила, използван от главния прокурор“, отбеляза Демерджиев. 

Имаме много насоки, разследването тече. Подробности по разследването може да изнесе прокуратурата“, посочи още той. 

Демерджиев взе участие в провелото се при премиера Гълъб Донев съвещание, заедно с министъра на правосъдието Крум Зарков, заместник главният прокурор Борислав Сарафов и представители на службите.

Демерджиев допълни, че автомобилът, с който е пътувал главният прокурор, е с най-добрата защита, с който разполага НСО. 

„Именно тази добра защита е довела до това конкретното взривно устройство да не може да пробие бронята на автомобила и да проникне там, където са се намирали пътниците. Безспорно е, че НСО трябва да бъде снабдена с надеждни и модерни автомобили. Последният, който се ползва в момента, е на разположение на държавата от 2012 година, което е абсолютно недопустимо. Необходими са и съвременни технически средства, които да обезпечат сигурността на охраняваните лица“, смята Демерджиев. 

Министърът на вътрешните работи обяви, че със заповед на министър-председателя предстои да бъде сформирана работна група, чиито задачи ще включват както да обедини цялата информация от службите за сигурност, за да се стигне до извършителите и поръчителите на взрива, така и да се избегнат подобни действия за бъдеще, насочени срещу който и да е представител на държавата. 

„Държавата, с всичките си възможности, ще направи необходимото да бъдат разкрити и наказани извършителите на този акт“, увери Демерджиев. 

Вече има заподозрени лица

„Имаме заподозрени, обаче не мога да изпадам в подробности“, обяви министър Демерджиев пред медиите. Той подчерта, че няма данни за теч на информация за маршрута на кортежа на главния прокурор. 

Няма пострадали 

По думите на министър Демерджиев при взрива няма пострадали, тъй като нивото на защита на автомобила и високо и няма „директно попадение“ на осколки по него. Той отказа да коментира подробности с кого е пътувал главния прокурор в момента на инцидента. 

Разследването се ръководи от прокуратурата и следствието

„Ние декларирахме, че всички служби за сигурност и всички оперативни служби в МВР ще използват пълния си ресурс, за да се стигне до откриване на извършителите, евентуално на поръчителите на този акт“, каза Иван Демерджиев. Той увери, че всяка една заплаха към държавник, без значение на нейната степен на сериозност, се проверява от всички служби. 

Министърът допълни, че на днешната среща не е обсъждана смяна в ръководствата на службите и подчерта, че въпросът "не стои на дневен ред". 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!