Обратно към категорията

Денков: Тестове за COVID-19 за малките ученици има до Коледа. Няма конкретна дата за връщане на големите ученици в клас

Добавено на: 19.11.2021 09:06
   

"Към момента не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове. Идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада". Това каза министърът на образованието проф. Николай Денков, който отговаря на въпроси на гражданите в рубриката "Властта говори. Открито".

"Тестове за COVID-19 за малките ученици има до Коледа. Проблемът е кога ще има тестове за по-големите ученици. Средства има. Имаме сериозен проблем с доставките", допълни той.

По думите му когато пристигнат тестовете, ще ги разпределят за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни по-рано.

"В момента са поръчани близо 3 млн. теста, като от тях са пристигнали 851 000", допълни министърът.

Той благодари на всички учители и родители, които са разбрали, че това е начинът.

"Тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000", заяви министърът на образованието.

Денков подчерта, че тежестта, която всички понасят, идва от високата заболеваемост в страната.

"До преди 2-3 седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в много региони над 1300 заболели на 100 000 души население. Благодарение на мерките и на това, че децата излязоха от училище, ние имаме бърз спад. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 заболели. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е този", обясни Денков.

На въпрос защо не може децата да се тестват вкъщи, министърът посочи, че не искат тестването да бъде проформа, като целта е резултатите да бъдат съпоставими и всички да виждат резултата.

Той обясни, че няма връзка между честотата на тестването и общата заболеваемост в страната.

"Никога не съм подкрепял задължителната ваксинация нито за учителите, нито за децата. Иначе съм дълбоко убеден, че доброволната ваксинация трябва да се случи, защото това е правилният начин да продължим напред.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!