Обратно към категорията

Депутати коментират ще дава ли България още военна помощ на Украйна и намерението за изграждане на база на НАТО край Ямбол

Добавено на: 14.09.2023 12:48
   

Депутати от различни парламентарни групи коментираха пред медиите в Народното събрание (НС) ще дава ли България допълнителна военна помощ на Украйна в т.ч. комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО), както и намерението да бъде изградена инфраструктура за многонационалната бойна група на НАТО край Ямбол. 

Вчера при изслушването си в Комисията по отбрана военният министър Тодор Тагарев посочи във връзка със ситуацията в Украйна, че не се вижда близък край на войната и ще има нужда помощта за Киев да продължи, за да може да защити суверенитета и териториалната си цялост.

Още през август от БСП попитаха и поискаха изслушване на военния министър планира ли Министерството на отбраната да предаде зенитно-ракетните комплекси С-300 на Украйна.

Пред ресорната комисия вчера Тагарев обясни и за изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас. Той информира, че това ще струва сигурно почти над 100 млн. лева. „Хората няма от какво да се притесняват, има много възможности за икономическо и социално развитие на региона при изграждането на такава инфраструктура“, каза министър Тагарев във връзка с това дали бойната група ще бъде настанена в област Ямбол - в базите в с. Безмер и с. Кабиле. Той посочи, че решение къде ще бъде настанена групата не е взето още.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) предположи, че не става въпрос за самите системи С-300 и подчерта, че въпросът все още не е обсъждан. По думите му може би един от вариантите е да бъдат предоставени дефектни ракети за части, но да видим какво ще ни представи Министерството на отбраната, списъците на Украйна са почти едни и същи от началото на войната насам, добави той. Гаджев припомни, че има решение на НС още миналата година, в което е казано, че не трябва да се застрашават нашите национални отбранителни способности.

За намерението за изграждане на базата край Ямбол той смята, че липсва комуникация с обществото, особено с местната общност в региона - да се обясни, че е в полза на нашата национална сигурност и влиза в общата политика на НАТО за въздържане на възможностите за нападение. Има военна оценка защо трябва да е в района и тя е направена още от служебното правителство, отбеляза Гаджев. Според него посочената от Тодор Тагарев вчера сума от около 100 млн. лв. е малко голяма за това, което трябва да се направи, тъй като голяма част от инфраструктурата вече съществува, само трябва да се поднови. До момента още няма крайни разчети, дори проектирането не е започнало, каза той. Доколкото разбрах става дума за около 500 човека в повече, в момента има около хиляда, добави Гаджев

Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната -Демократична България“ (ПП-ДБ), член на Комисията по отбрана, изтъкна, че при всички положения България няма излишни ПВО комплекси. Трябва да изчакаме експерти на Министерството на отбраната да кажат дали има ракети, които са дефектни и могат да бъдат предоставени за части, добави депутатът и подчерта, че не става изобщо дума да изпращаме действащите в момента ракетни комплекси или изобщо нещо, което може да послужи на България. Мирчев заяви, че не е ставало дума да даряваме С-300, защото те са изключително важни за сигурността на страната ни.

Депутатът обясни, че вчера на изслушването в комисията министърът ясно е казал, че не става въпрос за нещо спешно, а изграждането на базата край Ямбол трябва да се случи до 2025-26 година. По думите на Мирчев комплексът е на етап проектно проучване и не е ясно какъв точно ще бъде. Трябва да се погрижим и да направим така, че на никого да не му хрумва да прави това, което правят руснаците в момента в икономическата зона на България над един месец, подчерта политикът. Ние трябва да бъдем достатъчно силни, за да защитим страната си и това става с придобиване на нова въоръжение, което да използваме с помощта на западните си партньори, убеден е той.

Според Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС всичко, което се прави, се прави от нас като съюзник от НАТО, така че не трябва да се поддаваме на излишна пропаганда, която се опитва да твърди, че нещо се случва в България, което е извън интересите ни като страна в целия този процес. Коментарът му е по повод намерението за изграждане на база на НАТО край Ямбол.

Нека тази информация все пак излезе от Министерството на отбраната, мисля, че това е отговорно, коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по повод предоставяне на допълнителна помощ за Украйна.

Ивелин Първанов от „Възраждане“, член на Комисията по отбрана, подчерта, че Българската армия има нужда от допълнително въоръжение, от закупуване на системи за ПВО, а не да подаряваме. Каквото и да е обещал министърът, е в разрез с интересите на българската отбрана, подобна негова позиция, позиция на неговия екип, вече влиза в „рамките на държавната измяна, на държавното предателство“, посочи той. Не може в този момент, когато армията ни е пред криза, да подаряваме нещо, преди да сме получили друго. Складовете ни трябва да са пълни и тогава можем да мислим дали ще подаряваме, дали ще продаваме, подчерта Първанов. По думите му при положение ,че има дефицит в ракетните войски, няма как да даваме на една от воюващите страни каквото и да е било въоръжение. България може да бъде посредник за установяване на мир, по-скоро мощните геополитически фактори са насочени в посока мирни преговори и не виждам защо страната ни в последния момент трябва да „разлайва кучетата“, да се проявява като „ястреб“, коментира Ивелин Първанов. За база на НАТО край Ямбол той каза, че от „Възраждане“ биха подкрепили такава, ако обаче в нея се настаняват български военнослужещи. От партията продължават да настояват за оставката на вонения министър Тодор Тагарев.

Делян Пеевски (ДПС) беше лаконичен и поиска да се запознае дали има решение на Министерството на отбраната (МО), преди да коментира.

Станислав Балабанов („Има такъв народ“) каза, че на първо място е най-важна българската национална сигурност и оттам - всичко по реда си. Това включва и оръжието, което даваме за Украйна, казуса със зърното. Да отстояваме българската позиция на първо място, без да правим „резки движения“, съветва той. За база край Ямбол Балабанов смята, че министърът на отбраната трябва да дойде в парламента и да каже какво точно изпращаме и как, да ни запознае в детайли какво иска да направи и дали е полезно за нас като общество.

Атанас Зафиров ("БСП за България"), член на комисията по отбрана обясни, че на вчерашното заседание е попитал министър Тагарев дали е вярна информацията, че МО има намерение да дари на Украйна нашите зенитно-ракетни комплекси С-300, и не е получил удовлетворителен отговор. Той ще бъде даден на засекретено заседание, вероятно още идната седмица, което според мен в известна степен предполага и отговора, уточни Зафиров. Министърът не каза нито „да“, нито „не“, което ми говори, че е по-скоро „да“, с което категорично не сме съгласни, коментира още депутатът. Зафиров разясни, че вчера не е обсъждана идеята да се дават дефектни ракети за части. Ако се даде въоръжението, ,,самите комплекси ще се превърнат в ненужно желязо т.е. следващата стъпка тогава ще е да се дадат самите комплекси, а те защитават столицата, Атомната електроцентрала “Козлодуй“ и е абсолютно неправомерно да бъдат дарявани, продавани, изтъкна депутатът.

За намерението за изграждане на база край Ямбол той посочи, че вчера при изслушването на министъра в комисията, е станало известно, че нищо не налага в момента изграждането на такъв град и става дума за планирано разширение на националната батальонна бойна група, която в момента е в състав около хиляда души, а се предвижда да стане 1500. В момента личният състав е разквартируван в базата край Ново село и нищо не пречи тя да поеме и това увеличение на този континент, смята той. Друг е въпросът дали се налага изобщо увеличаване на контингента, защото в момента нищо не предполага разгръщането на такъв компонент на българска територия, добави депутатът. Стана ясно, че правителството има намерение да похарчи едни около 100 милиона лева в една на практика бездънна яма, очаква се строежът да завърши около 2025 г., войната може да е приключила дотогава и, като имаме примера с ремонта на летището в Граф Игнатиево, може да се предположи какво ще се случи и с тези пари, добави Зафиров.


Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!