Обратно към категорията

Депутати предлагат да няма контрол по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния

Добавено на: 25.01.2024 12:53
   

Депутати от България, Гърция и Румъния предлагат да отпадне граничния контрол по сухопътните граници на трите държави.

Даниел Лорер, депутат от „Продължаваме промяната“, румънски и гръцки евродепутати предлагат в писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния.

Те настояват Кайридис да отправи предложението по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, която се провежда в Брюксел.

Ето и аргументите:

На първо място, от 2011 г. Европейската комисия систематично повтаря, че България и Румъния са готови за пълноправно присъединява към Шенген, посочват те.

Вторият им аргумент е, че Европейският парламент е издал резолюции и доклади, подкрепени с абсолютно мнозинство от Камарата, с които призовава за пълно присъединяване към Шенген.

На трето място, представители на гръцкия туризъм и сектора за хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг ХОРЕКА настояват за премахване на контрола по сухопътните граници, за да се улесни пътуването на румънски и български туристи към Гърция.

Четвърти аргумент: В момента контролът на сухопътните граници между трите страни, които официално са в шенгенското пространство, все още носи огромни загуби на транспортните компании и туристите по отношение на пътни разходи, финансови загуби и загуби на време, посочват политиците.

На пето място, според тях махането на граничния контрол незабавно би подобрило екологичните параметри на въпросните зони и по този начин би допринесло за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!