Обратно към категорията

Депутатите обсъждат промяна на договора за Ф-16 и промени в Трудовия кодекс

Добавено на: 20.07.2022 08:05
   
Депутатите ще обсъждат промяна на договора между България и САЩ за доставка на изтребителите Ф-16. Изменението е свързано със системите за поддръжка и е по предложение на Министерския съвет. 

Промените в договора включват актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав. Ще бъдат коригирани стойностите на различни линии по договора и пренасочване на средствата между тях. Ще има и промяна на някои от основните доставчици на отбранителни материали и услуги поради технологични или пазарни промени. Измененията по договора не променят общите условия или пък стойността и не се изискват допълнителни вноски към вече авансово заплатената сума за изтребителите. 

Финансовата и военната комисия подкрепиха промените, въпреки отправените към цивилното ръководство остри бележки. От БСП бяха недоволни, че се дава „празен чек“ за сключения през 2019-та година: „унизителен договор". Което може да доведе до ценови капан. От „ПП“ поискаха договорът да се изпълнява, но при защита на българските интереси. А министърът на отбраната Драгомир Заков увери, че промените са в български интерес, но „без одобряване на тези поправки, изпълнението на проекта не може да продължи“.

Промените засягат конфигурацията на самолетите, оборудването, броя на обучавания допълнителен личен състав, плащания за резервни части и ремонти. България плати през 2019-та година около два милиарда и 200 милиона лева за 8 машини. Първите от които ще трябва да бъдат в България със закъснение - през 2025-та. Министерството на отбраната вече е получило оферта за още осем машини. Отбранителният министър Драгомир Заков се надява към 2028 г. България да има 16 изтребителя Ф-16.

Депутатите се очаква да гласуват и промените в Кодекса на труда които в края на миналата седмица не успяха заради липса на кворум. Две от поправките са на Възраждане и предвиждат работници или служители в частни фирми, избрани за депутати, да имат право на неплатен отпуск за времето на мандата, а след това да могат да се върнат на работа. Партията на Костадин Костадинов настоява и за възможността да има допълнителен платен отпуск на родител с едно или повече деца до 18-годишна възраст.

Предложената от кабинета поправка предвижда баща или осиновител да може да ползва платен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето.

Най-оспорваното предложение за промяна в Трудовия кодекс е това на ГЕРБ и той е 24 май да стане национален празник.

В седмичната програма на парламента отново е записано и проекторешението за избор на председател на Народното събрание както и правила за избор на председател на антикорупционната комисия.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!