Обратно към категорията

Депутатите обсъждат задължителната подготовка за 4-годишните

Добавено на: 09.07.2020 08:41
   

Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищата, както и обучението в електронна среда – с това са свързани законовите промени, които парламентът ще разгледа по време на пленарното заседание днес.

Новите текстове, чийто вносител е Министерския съвет, са залегнали в Закона за предучилищното и училищното образование, а депутатите ще ги подложат на първо гласуване в пленарната зала.

Предлага се обхватът на предучилищното образование да започне във възрастта между три и седем години. Тя е ключова за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното развитие на децата, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, представяйки законопроекта в ресорната комисия.

Проучване на министерството на образованието и науката сред началните учители също показва, че посещавалите по-дълго време детска градина постигат по-високи резултати в училище.

С промените се засилва и контролът върху училищните настоятелства по отношение на собствеността, с цел приходите от нея да остават в училищата, да не се разпределят за възнаграждения на управителните съвети на настоятелствата.

Друга съществена промяна е въвеждането на законова уредба за обучението в електронна среда, което беше приложено по време на извънредното положение.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!