Обратно към категорията

Депутатите приеха на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор

Добавено на: 19.05.2023 12:44
   

Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. В подкрепа на измененията гласуваха 191 народни представители, а 33-ма се въздържаха.

С 68 гласа "за", шест "против" и 149 "въздържал се" депутатите отхвърлиха и при прегласуването законопроекта на "Възраждане", който също предвиждаше механизъм за разследване на главния прокурор.

Парламентът подкрепи и друг законопроект за изменение на НПК, предложен от Министерския съвет, с който се транспонира европейска директива и се въвеждат общи минимални правила относно защитата на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство. 

Дебатът беше фокусиран основно около законопроекта на правителството за механизма за контрол на главния прокурор. Около 50 висши магистрати казват: "Този закон не става", а ние имаме мнението на министър Зарков и неговия заместник, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Ще го подкрепим, защото този казус трябва да бъде доведен докрай, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС. Той призова, след приемането му, законопроектът да бъде изпратен на Конституционния съд (КС) за проверка. "Нека да отиде в КС, ако г-н Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата съдебна система, той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател на България", коментира Чолаков. 

В отговор служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че няма, не е имало и никога няма да има разсъждения по такъв тип закони, за които да не се поставят въпроси по конституционната съобразност. Каквото и да се случи, ние имаме нужда от този закон и от този механизъм, посочи министърът. Въпросът, който остава, е има ли воля да свършим работата, аз мисля, че има този път, заяви той. 

В момента депутатите обсъждат промените в Закона за съдебната власт, които са свързани с механизма за разследване на главния прокурор.

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!