Обратно към категорията

Деца от българско училище в Ню Йорк научиха как се правят мартеници

Добавено на: 04.03.2021 08:47
   

Във виртуален урок децата от българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк научиха как се правят мартеници от екскурзоводи от Историческия музей в Смолян, съобщават от БНР.

Облечени в над стогодишни родопски носии екскурзоводите Анна Булгурова и Весела Плеснева обясниха на децата символиката на белия и червения цвят и ги запознаха с обредите и наричанията, които съществуват около празника в Родопите.

Разказаха им за поверията при изработването и носенето на мартеници, за вярванията в магията на българската мартеница и защо през вековете тя е почитана като свещения амулет на българите.

Децата научиха още за обредите, свързани с обичая "мартене" и защо в Родопите мартениците се наричат още гадалушки, фитилки, галеници. Заедно пред екраните на компютрите всички плетоха мартеница-тумбалка, което се оказа истинско забавление за децата.

„Видяхме как се прави традиционна родопска мартеница от усукани вълнени конци, обагрени с натурални бои в цветовете на Родопа планина“, споделиха след урока деца от училището в Ню Йорк.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!