Обратно към категорията

От диабет у нас страдат 426 000 болни, а 137 000 са недиагностицирани

Добавено на: 29.10.2019 09:07
   

Три пъти е нараснала заболеваемостта от диабет в света за последните 20 години, като по данни на Българското дружество по ендокринология от тази година у нас има 426 000 болни и 137 000  недиагностицирани, каза пред "Хоризонт" проф. Здравко Каменов:

"През 2000-та година е имало 151 милиона хора с диабет на Земята. Досега, само в рамките на тези двайсетина години, броят им се е увеличил близо три пъти. Най-вероятно след още двайсетина години ще стигне почти 650 милиона, така че ние живеем в една пандемия от захарен диабет и един от 11 души на Земята във възрастта от 20 до 79 години има заболяването".

Според професор Каменов провеждащото се в момента комплексно лечение на диабета дава възможност за предпазване на пациентите от последиците от заболяването, а именно сърдечно - съдовия и бъбречния риск:

"Около 2008-ма година стана ясно вече, с убедителни данни от доказателствената медицина, че само контролът на кръвната захар не е достатъчен, за да се намали сърдечно-съдовия риск и оттук произтекоха два основни извода: Първо, че контролът на гликемията трябва да бъде индивидуализиран, тоест не бива да се дават препоръки, които да важат за всички пациенти, и, второто - че контролът на артериалното налягане и липидите е не по-малко важен за намаляване на сърдечно-съдовия риск. Започнаха да излизат множество големи клинични проучвания, включващи хиляди пациенти, които идентифицираха лекарства с много благоприятен профил на действие, които намаляваха сърдечно-съдовия или бъбречния риск на хората с диабет".

От 31 октомври до 2 ноември в столицата ще се проведе Конгрес на Централноевропейската диабетна асоциация.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!