Обратно към категорията

Днес на държавен зрелостен изпит ще се явят 48 582 зрелостници

Добавено на: 01.06.2020 08:51
   

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас. Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата по БЕЛ.
Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.
"До момента този тест не съществува и той се генерира, след като се натисне клавиш на компютъра", обясни заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов. Той пожела успех на всички ученици и изрази надежда, че "по-малко ще преписват" на изпита.

Матурата по БЕЛ започна в 9.00 часа. Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение. Учениците ще бъдат допуснати в училищата със защитни маски или с предпазни шлемове, но без да се струпват на входовете на училищните сгради и при спазването на дистанция до 1,5 метра. Всички ученици ще преминат последователно през проверка на документа за самоличност /лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС/ и на служебната бележка за допускане на държавния зрелостен изпит, през меренето на температурата и дезинфекцията на ръцете. В изпитните зали зрелостниците ще влизат с поставени предпазни маски или с шлемове, а по желание - може и с ръкавици. По време на изпита учениците ще може да махат маските си, ако желаят. В стандартната класна стая, която е с три големи прозорци, ще има до 10 зрелостници на изпита по БЕЛ. Квесторите също ще са с предпазни средства и се предвижда да са по един в изпитна зала.

Училищата са подготвени за държавния зрелостен изпит по БЕЛ, МОН полага много големи усилия по време на цялата криза с коронавируса, а за днешния изпит е осигурена дистанция между учениците, каза заместник-министър Петър Николов. Той увери, че са осигурени и всички предпазни средства, маските са задължителни, залите са почистени, а влизащите и излизащите ученици ще се движат през различни входове на училищата. Близо 23 000 са квесторите за всичките изпити от тази сесия на държавните зрелостни изпити, съобщи Николов.
Има 18 зрелостници в цялата страна, които сега в карантина, но те няма да се явяват на тази изпитна сесия на матурите, а ще участват в сесията на 27 и 28 август, съобщи Евгения Костадинова - директор на Дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното съдържание" в МОН. По думите й, явяването на втората сесия на матурите от тези зрелостници няма да попречи на кандидатстването им във висшите училища. Сред тези 18 души има зрелостници от сегашния випуск, но има и такива, които не са положили зрелостните си изпити в предходните години, но са искали да го направят в настоящата сесия.
Тестът, който се генерира сега, е засекретен с парола, с различни модули е и те се изпращат в различни часове в училищата, обясни Евгения Костадинова. Тя каза, че тестът ще бъде изтеглен от служебен сайт в училищата, след това те ще получават паролата, ще разсекретят теста и ще го размножат според броя на явилите се зрелостници. Първият модул е 60 минути, след което зрелостниците ще запечатат работата си по този модул и ще продължат да работят по другите два модула, обясни Костадинова. Тя заяви, че преписването е намаляло, след като бяха въведени три модула на държавния зрелостен изпит по БЕЛ.

БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!