Обратно към категорията

Днес е Благовещение!

Добавено на: 25.03.2020 07:20
   

Християните празнуват днес Благовещение - деня, в която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще роди Божия син.

Ето как е описано събитието в Евангелието от Лука: А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав. И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край ( гл. 1, стих 26 - 33).

В духа на библейската традиция Благовещение е ден, в който християните почитат майката и грижата й към децата. Това е един от големите празници по време на Великия пост, за който църквата разрешава да се яде риба.

Идването на пролетта

В българския фолклор празникът се свързва с идващата пролет и това е отразено в повечето спазвани ритуали в този ден.

Вярва се, че на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и настъпва пролетта. По този повод хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори, в очакване на добри вести.

Във фолклора празникът е известен като Благовец, а често е наричан "половин Великден" и е свързван с множество поверия: хората започват нови начинания, за да им върви през годината; момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината; прескача се огън за здраве и пъргавост и да не хапят змиите.

Много родители избират празника, за да пробият ушите на малките си момиченца, тъй като се вярва, че няма да ги боли

Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна. Поверието изисква да не се спи до късно, за да не изпусне човек късмета си, а който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив. Широко разпространено е поверието, че ако на този празник чуе кукувица да кука, човек трябва да има пара в джоба, за да е богат и честит през цялата година.

Много родители избират празника, за да пробият ушите на малките си момиченца, тъй като се вярва, че няма да ги боли.

Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

Източник: dnevnik.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!