Обратно към категорията

Днес гласуваме на втори тур на местните избори

Добавено на: 05.11.2023 08:43
   

Днес в страната се провежда втори тур на местните избори. Изборният ден започва в 07.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч.

Ще се гласува на балотажи за кметове в 91 общи, 451 кметства и 31 района, след като миналата неделя в тези населени места никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете. Един срещу друг се изправят двамата кандидати с най-голямата получена подкрепа преди седмица.

До края на изборния ден в 20.00 ч. са в сила забраните за  политическа агитация и за оповестяване на резултати от социологически проучвания. 

За балотажите са образувани близо 7,3 хиляди секции. В близо 5,9 хиляди от тях може да се гласува и с машини. 

Балотажи днес се провеждат в 19 областни града, включително и трите най големи София, Пловдив и Варна, където отново има избор и на районни кметове, като в 4 кметства се явяват трима претенденти, тай като вторият и третият са с еднакъв брой гласове.

Във вчерашният ден ЦИК отмени гласуване с машина в една секция в Добрич, тъй като тя не е проработила след инсталиране, както и в още две в Благоевград - там машините са били разменени. В избирателните списъци днес са включени хора придобили избирателни права между двата тура а са заличени тези, които са ги загубили. 

"В избирателните списъци за гласуване на втория тур са включени и избирателите, които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес. Те не могат да гласуват на постоянния си адрес", посочват от ЦИК.

В подвижните секции гласуват и хората с увреждания, които миналата неделя гласуваха в тях, а ако секцията е заличена, те са дописани в избирателните списъци по постоянен адрес.

Говорителя на ЦИК Росица Матева уточни, че хората сами решават как да пуснат своя вот  в секциите със смесено гласуване: 

"Ако желаете да гласувате с машина, ще ви бъде дадена карта от ЦИК".

От ЦИК обръщат внимание, че бюлетината или бюлетините от машината се отпечатват последователно и трябва да се вземат  след звуковия сигнал от устройството.

"Трябва да изчакат отпечатването и най-сигурният начин е да изчакат звуковия сигнал", посочи Матева.

Машина, която спре да работи и не може да се стартира на ново, излиза от строя, а гласуването ще продължава с хартиени бюлетини.

От ЦИК напомниха, че при стартиране на устройствата системната разписка с хеш кода трябва да се поставя на видно място в секционната комисия.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!