Обратно към категорията

От днес размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност

Добавено на: 01.06.2023 07:22
   

От днес, 1 юни, размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната, а не както досега от гарантирания минимален доход. От Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обявиха, че се очаква новият механизъм да доведе до това по-голям брой нуждаещи се да получават социална помощ в по-голям размер.

Очакванията са, че още през 2023 г. техният брой ще се увеличи от 35 000 на над 45 800 души средно на месец, коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналисти след заседание на Министерския съвет на 11 май.

Миналия месец бяха приети промени в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. Новите разпоредби предвиждат срокът за задължителна, непрекъсната регистрация в дирекция „Бюро по труда“, преди подаване на заявление-декларация за социални помощи, да се намали от шест на три месеца. Това ще даде възможност за по-бърз достъп до социално подпомагане и намаляване на риска от изпадане от системата, обясниха от МТСП.

През 2023 г. линията на бедност е 504 лева. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!