Обратно към категорията

На днешния ден Стефан Караджа и Хаджи Димитър преминават р. Дунав с многобройната си чета

Добавено на: 06.07.2020 09:52
   

На днешния ден, през 1868г., въоръжена чета от 129 души преминават рака Дунав, край устието на река Янтра. Нейни водачи са Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Първият е роден в Сливен на 10 май 1840г. Той е български революционер и войвода.

След като Панайот Хитов и Ст. Люцканов убиват Али Ефенди през 1860г., Хаджи Димитър е принуден да се укрива, като няколко месеца по-късно се присъединява към четата на Панайот Хитов. След време става и неин знаменосец.

След това идва време прекарано в Сърбия, последвано от престой в Букурещ. В последствие прави много опити за преминаване на Дунав в посока България с различни хора и чети, които се оказват неуспешни.

След битката в местността Кинлъдере при с. Вишовград се оттегля с оцелелите четници в Стара планина. Ранен е на връх Бузлуджа на 18 юли 1868г., а според различни исторически източници умира на връх Кадрафил в Сърнена Средна гора до село Свежен.

Стефан Караджа пък е роден на 11 май 1840г. в с. Ичме (днес Ст. Караджово), Ямболско. Не успява да завърши обучението си поради липса на средства.

През юни 1861 г. побеждава прочутия турски борец Гаази Плиса. Той се укрива няколко месеца от турската армия, след което заминава за Румъния и постъпва в Първа българска легия в Белград. По-късно тя бива разпусната.

През 1867г. влиза във Втора българска легия. Следващата година я напуска и се запознава с Хаджи Димитър. Както стана ясно на 6 юли двамата начело на 129 души преминават река Дунав и се насочват към България.

В боя при Канлъдере той е ранен тежко и пленен от турските войски. В Русе полумъртъв той е изправен пред турски съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 31 юли 1868г. присъдата е изпълнена. Погребан е от Тонка Обретенова, която запазва черепа му за следващите поколения.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!