Обратно към категорията

До 20 март се подават декларации за гласуване по настоящ адрес или с подвижна урна

Добавено на: 23.02.2021 10:13
   

Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес, не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Заявлението се подава в съответната община по настоящ адрес. Крайният срок за подаване на заявление е 20.03.2021 г, съобщават от Районна избирателна комисия-Ямбол.

След като бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес, гласоподавателят ще бъде заличен автоматично от списъка по постоянния и няма да може да упражни правото си на глас там.

Ако човек живее на новия си адрес, без официално да го е записал като настоящ, също може да гласува там. В този случай обаче, преди да подаде заявлението по образец, трябва да представи в общината лична карта и документ за собственост върху имота или договор за наем. Ако е наемател, се изисква и декларация от собствениците на апартамента или такава с нотариално заверени техни подписи. На място се попълват заявления за изпълнение на услугата и за смяна на настоящ адрес.

Студентите редовно обучение пък могат да гласуват в която и да е секция в града, където е вузът им, ако той не съвпада с постоянния им адрес. В избраната секция те трябва да представят документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка и декларация по образец, че не са гласували на друго място Тя им се дава на място.

По същия начин правото си на глас на 4 април не губят и българите, подали електронно заявление за гласуване в чужбина, които обаче са се прибрали у нас. Те отиват в секцията си по постоянен адрес и на място им дават да попълнят декларация.

Българските граждани, които имат промяна в постоянния си адрес и не фигурират в избирателния списък по новия, пък трябва да подадат заявление за вписване в него до кмета на общината. Списъците вече са публикувани на сайтовете на общините.

Избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец (Приложение №14-НС) от изборните книжа или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините по постоянния им адрес или настоящия им адрес в случаите, когато своевременно е направено искане за гласуване по настоящ адрес, не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Крайният срок за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия  в съответната община е 20.03.2021 г.

3.Избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление до 20.03.2021г., може да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това и при условие, че на територията на населеното място е назначена подвижна СИК, не по-късно от 5 дни преди изборния ден. Крайният срок за подаване на това заявление е 29.03.2021 г.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!