Обратно към категорията

До 2050 г. 10% от българите ще са 80-годишни

Добавено на: 29.09.2019 13:07
   

След 10 години хората на възраст на 80 г. ще съставляват близо 7% от населението. През 2050 г. те ще бъдат една десета от всички българи. Това показва проучване на учените от Българските академия на науките, според което България отново бележи демографски минус. Най-големият проблем е застаряването на нацията.

Проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН коментира в сутрешния блок на Нова телевизия, че тезата, че България ще изчезне не може да бъде актуална.

Според нея не може да бъде и адекватна по някакъв начин, защото има много тенденции, много процеси, които взаимно се допълват и има начин да се преодолеят. За това обаче трябва политическа воля и политики за това, посочи проф. Христова.

От своя страна доц. Стоянка Черкезова от БАН също се съгласи с мнението на проф. Христова. Според нея трябва да има коплексност в услугите, които трябва да се предоставят на хората в отдалечените райони. Доц. Черкезова отчете, че цената за осигуряване на услугите е много ниска.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!