Обратно към категорията

До 31 януари е срокът пчеларите да се регистрират в електронната платформа за пръскания

Добавено на: 18.01.2021 15:14
   

До 31 януари всички пчелари и земеделски производители трябва да се регистрират в електронната платформа за оповестяване на пръсканията за растителна защита и дезинфекция. Тя се поддържа от Българската агенция по храните, а целта й е по-бързото уведомяване на собствениците на пчелини за предстоящите третирания, съобщават от БНТ.

Русенските пчелари обаче са скептични, че така ще спрат нерегламентираните пръскания.
За пчеларите най-сериозният проблем си остава нерегламентираното пръскане с пестициди на земеделските площи, което води до унищожение на пчелните семейства.

Само през май на 2019-а в Агенцията по храните имаше над 40 сигнала за измрели пчели в 10 области в страната. От 1 март тази година оповестяването за предстоящото третиране вече няма да се извършва чрез кметовете на населените места, а новата електронна платформа ще изпраща автоматично SМS-и до собствениците на пчелини.

Според дългогодишния пчелар Иван Кънев и колегите му обаче, това няма да спаси отравянето на пчелите, а ще реши проблема само на земеделските производители. Вече няма да ходят да пускат писма, а ще го правят електронно. Това в никакъв случай няма да реши проблемите на пчеларите относно нерегламентираните пръскания. Аз участвах в разработването на промените в наредбата, но трудът ни отиде на кино, защото нашата идея беше да има превенция, проверки, контрол, казва Иван Кънев.

Пчеларите са настоявали за нормативни промени, с които да се регламентират часови пояси за пръскане с различните препарати, но те не са били приети.

Най-вече тези, които унищожават насекомите да бъдат от изгрев слънце плюс 2 часа максимум, съответно от 1 час преди залез, обяснява Кънев.

Независимо от това, пчеларите в Русенско ще се регистрират в електронната платформа, тъй като това ще остане единственият начин за оповестяване на пръсканията.

Те се надяват и на по-добри добиви тази година, тъй като миналогодишните в почти цялата страна са били 3,5 кг от кошер при средно 17,5 кг. Затова пък пчеларството се оказа един от малкото браншове с положителен ефект от пандемията заради лечебните свойства на меда.

На тази база се повиши търсенето на пчелните продукти, едва ли не като някакви панацеи. На база на слабата минала година всички мои колеги, които са с по-малко кошери, им свърши продукцията, допълва Кънев.

Цената на меда на едро е скочила от 3,80 на 5,50 лв. на килограм, но на дребно няма да се вдига, категорични са русенските производители.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!