Обратно към категорията

До 90 сигнала на ден за домашно насилие

Добавено на: 24.11.2021 13:58
   

Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия. Данните на Асоциация "Анимус" сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили обаждания, 1280 са за домашно насилие. Данните на МВР показват още, че за периода 2019 - 2021 г. има увеличаване на обажданията, като в момента те стигат до 90 на ден. Всяка трета жена в България е подложена на насилие. Общо 15 са жертвите на домашно насилие от началото на годината, като се увеличава и жестокостта, с която тези жертви са били убити.

Това каза Бистра Илиева от Зонта Интернешънъл на пресконференция в Националния пресклуб в БТА, където експертите представиха кампанията "16 дни на активизъм". Пресконференцията започна с едноминутно мълчание в памет на трагедията, която сполетя нашите съграждани и гражданите на Северна Македония.

Насилието, основано на пола не е неизбежно и е напълно възможно да се борим срещу него като се присъединим към кампанията "16 дни на активизъм", заявиха от Зонта България, които имат осем клуба в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Стара Загора. Те представиха своята програма и активности през периода на 16-дневката.

Проектът на Зонта България цели да запознае максимален брой жени и деца с рисковете от използването на интернет, както и опасностите от кибернасилие.

Той се представя в навечерието на Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените - 25 ноември. Денят е инициатива на ООН за премахване на насилието, упражнявано върху жени.

На 25 ноември емблематични сгради в България ще бъдат оцветени в оранжево, цветът на активизма.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!