Обратно към категорията

До края на месеца ще има дата за парламентарните избори

Добавено на: 06.01.2021 12:25
   

Президентът Румен Радев не вижда готовност за изборите, затова продължава консултациите. До края на януари ще издаде указ за датата. Президентът говори пред журналисти в София след тържествения водосвет на бойните знамена на българската армия, съобщават от Нова. 

От изказването му не стана ясно дали ще има промяна в датата, която по-рано беше обявена за 28 март.

„Сега е времето за консултациите. Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг иска да ги отлага. Това е безочие”, заяви Радев.

„Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори. За разлика от премиера за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите”, продължи Румен Радев.

„Има значение ефективността на предизборната кампания, има значение как ще бъдат одитирани машините, как ще гласуват българите в чужбина. За пръв път ще правим избори по време на пандемия. Трябва да имаме ясни и адекватни мерки. Да имаме пълна навременна и достъпна  информация. Най-важното е да имаме доверие в здравните мерки и в изборния процес, защото доверието определя да имаме един легитимно избран парламент, избран с една нормална избирателна активност, за да имаме устойчиво правителство”, заяви още Румен Радев.

„Към момента нямам постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова, организационна и логистична готовност. Трябва да има промени в законите, за да могат хората в изолация да гласуват”, каза още Румен Радев.

Темата с изборите коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов. „Първо трябва да се осигурят членовете на секционните комисии. Трябва да се осигури ваксинирането на тези хора. Разумно е да се помисли към датата на изборите голяма част от българските граждани да са ваксинирани. Дали ще струва по-скъпо вотът - ще струва”, заяви Каракачанов.  


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!