Обратно към категорията

В Добрич пазят традицията за производство на стъклени играчки за елха

Добавено на: 24.12.2019 14:29
   

Производството на стъклените коледни играчки в България все още е съхранено - в малък цех в Добрич. В работилничката творят само възрастни хора, научили занаята от 80-те години на миналия век. От масово преди години производството на стъклени играчки за елха днес вече е станало бутиково.

Георги Керанов отваря своя цех за стъклени играчки в квартал Рилци преди години, когато водещ завод в Добрич преустановява работата си за изработка на коледни украшения:

"От 1985-та година се занимавам с това производство. Опитахме с пластмаса, обаче пластмасата не върви и минахме пак на старата традиция", обясни Керанов.

Работничките в цеха споделят, че е жалко, че да няма на кого да предадат занаята си: „За един-два месеца не може да се научи човек. Жалкото е, че няма млади, които да наследят този занаят“.

Коледна работилничка за украса от естествени материали организираха в Архитектурно-етнографския музей на открито „Стария Добрич“ в добруджанския град.

Събитието се провежда за втора поредна година. Всички участници имаха възможността да изработят свои украси и сурвакници от рециклирани материали, вълна, лозови, орехови и брезови клонки, панделки и други.

Кафенето в „Стария Добрич“ от години се е превърнало в средище за културни прояви, споделя собственичката му Валя Добринчева:

"Миналата година положихме основата на правенето на работилници. Това е основна част от нашата културна програма. Дойдоха и деца, дойдоха и възрастни. Работят заедно, защото така се получава най-добре".

Традициите на Коледа трябва да се спазват, а природата дава достатъчно материали за изработката на украса, казват участниците в работилничката:

„Природата ни дава изключително много свобода да творим“.

„Можем да сътворим някои много красиви неща, с които можем да украсим дома си“.
БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!