Обратно към категорията

Доц. Кунчев обяви: Епидемичната обстановка трябва да се удължи

Добавено на: 26.03.2022 14:17
   

Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове. Това обяви държавният главен здравен инспектор пред NOVA.

Според доц. Ангел Кунчев извънредната обстановка трябва да се удължи до средата на май.

Покачващата се заболеваемост в западноевропейските държави не бива да се пренебрегва. Затова едно от неговите предложения е извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена до 15 май. Сред предложенията му е и премахването на зеления сертификат за влизане в страната с цел свободно движение на хората и по-добър туристически сезон.

Предложението на експертите и по-скоро моето лично беше тя да бъде удължена до 15 май с оглед не толкова на някаква тежка ситуация. Напротив - засега тенденцията за спад, слава Богу, продължава, а по-скоро с оглед на някои данни от няколко западноевропейски страни, където спадът спря и дори започна по-съществено покачване на броя на случаите, заяви доц. Кунчев.

Доц. Кунчев предлага обаче отпадане на зеления сертификат за влизане в България.

Според проф. Радка Аргирова отпадането на извънредната епидемична обстановка би довело до премахването на безплатните тестове за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

Когато се вдигне епидемичната обстановка, се получават редица рестрикции, които досега не бяха налице. Например – ще се закупуват тестове на много по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват безплатно, например от РЗИ идват хора с препоръка за безплатно изследване. Това засега се планира да не става. Аз лично съм много против това, коментира тя.

На конференция в Боровец здравни експерти обсъждат ваксинационното покритие у нас. Една от основните теми е имунизацията на украинските бежанци. Според данни на здравните власти едва 40% от тях са изпълнили изцяло имунизационния си календар.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!