Обратно към категорията

Духовна подкрепа от петте религиозни общности за изграждане на "Пилон Рожен"

Добавено на: 03.03.2023 12:58
   

Пилон „Рожен“ получи духовна подкрепа от петте религиозни общности в България, съобщиха от фондация „Наследство в бъдещето“, организатори на кампанията. Пловдивска Света Митрополия, Главно Мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание, Софийска Синагога, Арменска епархия у нас и Софийска епархия на „Св. Йоан XXIII“ за католиците от Византийско славянски обред в България благословиха издигането на Паметник на  обединението на Роженските поляни в Родопите. Това съобщиха от Фондация "Наследство в бъдещето". 

„Съобщаваме Ви, че Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай дава благословение за реализирането на проекта Пилон „Рожен“ и поставянето на пилон с българския трибагреник“. Това заявява в писмо до инициатора на кампанията и председател на фондация „Наследство в бъдещето“ Симеон Караколев, представителят на Пловдивска Света Митрополия Викарий -Знеполски епископ. Новият Паметник на обединението ще е на територия на Пловдивска Света Митрополия, а според правилата на Българска патриаршия съществува ненамеса в делата на митрополиите. 

Главно мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание у нас също даде духовна подкрепа от името на председателя на Висшия мюсюлмански съвет д-р Мустафа Хаджи. „България има голяма необходимост от обединение и ние ще помагаме с молитвите  си и с каквото още можем“, заявиха от администрацията на Главно Мюфтийство.

„Председателят на Централния израилтянски съвет Максим Делчев подкрепя издигането на 111 м  височина на българския национален флаг“, обявиха от Софийската Синагога и изразиха готовност за присъствие на откриването на монумента на българското знаме, което ще е на 13  юли т. г. 

Благодарение на г-жа Варти, главен редактор на в. „Ереван“ в България, Архиерейски наместник епископ Датев Агопян дава благословията на Арменската епархия у нас. „Инициативата е достойна за нашето голямо уважение. Нека се сбъдне и в България да продължим да се обединяваме около истински полезните дела“, каза Варти.

Едновременно с  подкрепата на останалите религиозни общности и Софийска епархия на „Св. Йоан XXIII“ за католиците от Византийско славянски обред в България, благословиха издигането на Паметник на  обединението в Родопите. „Председателят на Католическата църква в България епископ Христо Пройков дава благословия за издигането на националния флаг на връх Рожен. България наистина заслужава!“, казаха от Софийска епархия „Св. Йоан XXIII“ след като се запознаха с проекта. 

Националната дарителска кампания „България заслужава!“ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. 

Паметникът на Обединението - 111-метровият пилон на Роженските поляни ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. В основата му ще бъде вградена капсула на времето и плоча, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения. Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии. Големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев изразиха безрезервната си съпричастност. 

Предвижда се концерт на Лили Иванова след церемонията по откриване на Паметника на обединението – Пилон „Рожен“. Концертът ще бъде на 13 юли от 21:30 часа. Организаторите очакват на церемонията по откриването на пилона да присъстват между 70 000 и 100 000 души.

Медийни партньори в реализирането на проекта са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия, Българско национално радио, вестник „24 часа“,  Bulgaria ON AIR, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Roc, Мелъди , Епицентър БГ, Actualno.com и др. Пълна информация за Национална дарителска кампания „България заслужва!“ може да се намери на сайта pilon.rozhen.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!