Обратно към категорията

Двама на всеки трима българи имат наднормено тегло

Добавено на: 04.03.2020 14:22
   

Стрес, фрустрация, свръхнапрежение. Нима има човек, който да не прибягва към най-достъпната им противоотрова – вкусната, но и също толкова вредна храна? Мимолетното усещане за щастие обаче не просто разширява образа в огледалото, но и създава зависимости, които разболяват.

Около 62 на сто от българите имат повишено тегло. През последните четиресет години в категорията на хората с наднормени килограми са влезли три пъти повече сънародници. Тези данни изнесе ендокринологът проф. Здравко Каменов по повод на днешния Световен ден за борба със затлъстяването.

България изпреварва европейските и световните тенденции по отношение на затлъстяването, каза още специалистът. В отрицателната класация по този показател страната ни се нарежда на пето място на Стария континент – пред нас единствено са Чехия, Гърция, Израел, Малта и Англия. Основните причини за проблемите с теглото се крият в прекомерната употреба на висококалорични продукти и в ниската физическа активност. Зад прекаляването с храната пък често стоят емоционални и психически проблеми.

“Депресираните хора обикновено увеличават теглото си, защото се хранят повече и храната, особено сладкото, в някаква степен подобрява състоянието им – казва проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница. – От друга страна, хората със затлъстяване, предвид на социалната стигматизация, по-често изпадат в депресии. Така се получава двупосочна връзка на взаимно подхранване на проблемите “затлъстяване” и “депресия”, затова е необходимо да лекуваме и двете. В крайна сметка намаляването на теглото ще доведе до повече увереност и оптимизъм, които пък ще подобрят психологическото състояние на личността.”

От 1948 г. затлъстяването се смята за болест, защото нарушава функциите на организма, предизвиква симптоми и въздейства неблагоприятно върху органи и системи. Хората с повишено тегло са предразположени към още 200 други болести – захарен диабет, сърдечносъдови и чернодробни заболявания, нарушения във фертилитета, карциноми. “Най-лошото е, че веднъж провокирани, тези заболявания започват да си взаимодействат – например диабетът реализира огромен патогенетичен неблагоприятен спектър”, коментира проф. Здравко Каменов.

И тъй като повишеното тегло се оказва не просто естетически проблем, а игра на хазарт със здравето и дори с живота, засегнатият от болестта би трябвало да предприеме незабавни мерки.

Това, което човек може да направи веднага, е постепенно да увеличава физическата си активност – съветва проф. Здравко Каменов. – Но не и да се втурне в тежки фитнес серии – защото ако той вече има някакви проблеми със сърцето, това може да окаже неблагоприятни последствия. Необходими са по-леки движения с ходене (10 хил. стъпки дневно), с плуване, с ненатоварващи тренировки във фитнес залата. По отношение на храната бих посъветвал своя пациент да намали вечерята си наполовина, да я изнесе поне три часа преди лягане и след храненето да намери начин да се подвижи.”

Илюзорно е храната да бъде възприемана като заместител на щастието. Ще се почувстваме по-добре, ако се отдадем на хобито си или поспортуваме, съветва специалистът.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!