Обратно към категорията

Две от всеки три обявени работни места у нас остават незаети

Добавено на: 31.10.2023 06:37
   

Проучване на Българската конфедерация по заетостта показва, че две от всеки три обявени работни позиции остават незаети. Близо 30%  от работодателите искат да назначат нови  служители, а повече от 50% са готови да наемат хора от чужбина.

„Интервюираме около 1000 компании от най-различни бизнеси. Имаме единични сфери, които не покриваме като медицинската, но смея да твърдя, че е достатъчно представително това проучване”, коментира Георги Първанов от Българска конфедерация по заетостта.  

Той коментира, че проблемът с липсата на работна ръка засяга целия  пазар на труда. „Това продължава от няколко години.  От юли месец тази година наблюдаваме нещо, което стартира от пролетта – плавно покачване на безработицата, но проблемът с дупката от  200 000- 250 000 работни места си остава за момента”, обясни още Първанов.

Има разминаване между служителите, които търсят работа, и между това, което търси бизнесът. „Има налични неквалифицирани хора или такива, които не отговарят на изискванията. Търсят се други профили, които просто липсват на пазара. Като се започне от ниския сегмент - оператори, работници, на средно експертно ниво - техници, инженери, има тотален недостиг на медицински кадри. В IT вече има леко балансиране на търсенето”, допълни представителят на Българска конфедерация по заетостта.

Половината от анкетираните фирми казват, че наемат работници от чужбина или обмислят тази възможност.

Източник: Нова


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!