Обратно към категорията

Държавата дава 411 млн. на бедните и 28 млн. лева за безплатни учебници и познавателни книжки

Добавено на: 23.06.2022 11:59
   

Министерският съвет в оставка взе решение да подкрепи над половин милион българи с ниски доходи, които изпитват тежки материални лишения и живеят в социална изолация, хора с увреждания. Вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова заяви, че, подкрепата е в размер на 411 млн. лв., като хората ще получат целогодишно топъл обяд, бебешки продукти за 10 000 новородени, пълноценна храна в детски кухни, пакети храни и хигиенни материали.

Правителството одобри малко над 28 млн. лева за закупуване на познавателни книжки, учебници и учебни помагала за децата от общинските детски градини и учениците от 1-ви до 7-и клас за 2022 година, съобщиха от Министерството на образованието.

Средствата ще бъдат разпределени от Министерството на образованието и науката към общините. Размерът им за всяка община е определен въз основа на броя на децата и учениците в нея, подаден от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование към февруари 2022 г.

За първи път безплатни познавателни книжки се осигуряват и за тригодишните деца в детските градини. Досега такива се купуваха за децата на възраст от 4 до 7 години. Така за следващата учебна година познавателни книжки ще получат общо 205964 деца в първа, втора, трета и четвърта група в общинските детски градини.

Безплатни учебници, учебни помагала и комплекти, както и достъп до електронно четими учебници, ще получат учениците от 1-ви до 7-и клас в общинските училища.

Отделно ще бъдат отпуснати средства за децата и учениците от 1-ви до 7-и клас в държавните и частните училища, за брайлиране на учебници и учебни комплекти за учениците с нарушено зрение от 1-ви до 12-и клас, както и за закупуване на учебни комплекти по специалните учебни предмети за учениците с увреден слух.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!