Обратно към категорията

Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра!

Добавено на: 27.03.2021 08:29
   

" Националните театри не са заведения, в които се печелят пари или дето се заглавиква публиката с безцелни и безсмислени удоволствия. Театърът е висш културен институт, най-висшият за живота на художественото слово на един народ. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра.", казва Пенчо Славейков.

"Театърът е най-достойният способ, чрез който може да се възпроизвежда, изтълкува и проведе в народната сфера една патриотична мисъл и да се събуди въодушевлението и пламенът на решителността и самопожертването.", допълва Иван Вазов.

"Театърът наказва хиляди пороци, оставяни от съда без наказание, и препоръчва хиляди добродетели, за които законът мълчи... Само в театъра властимащите чуват нещо рядко срещано или дори направо невъзможно за тях - истината, и виждат онова, което никога не виждат около себе си или срещат много рядко - човека.", посочва Фридрих Шилер.

"Театърът съвсем не е празно и ненужно нещо, ако се вземе предвид, че именно в театъра може да се събере тълпа от пет или шест хиляди човека и че всички тези хора, които по нищо не си приличат, изведнъж може да се потресат от едно общо потресение, да заридаят с едни и същи сълзи и да избухнат във всеобщ смях. Театърът е катедра, от която може много да се говори за света на доброто.", е мнението на Николай Василиевич Гогол.

На днешния Международен ден на театъра благодарим за творческата всеотдайност на всички, които са създали и продължават да поддържат духа на ямболския Драматичен театър „Невена Коканова“, сливенския драматичен театър „Стефан Киров“, на всички, за които Театърът е призвание и живот!

Честит да е и 55-тият юбилей на Държавен куклен театър „Георги Митев-Жоро“-Ямбол с пожелание към работещите в него за много здраве, вдъхновение и непримирим ентусиазъм!  


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!