Обратно към категорията

Държавни чиновници масово се поболели по Нова година, взели 25% от всички болнични

Добавено на: 16.01.2020 13:52
   

Най-много болнични през изминалите празнични дни са взели служителите, работещи в бюджетните организации. Това стана ясно от анализ, представен от социалния министър Деница Сачева, свързан със злоупотребите с болничните.

Министърката посочи, че по време на Коледните и Новогодишните празници не се е увеличил значително броят на взетите болнични листове, но пък най-голям бил процентът на заетите в бюджетната сфера – 25%.

Според цитираните данни от Сачева в последните години разходите за парични обезщетения поради общо заболяване са нараснали от 253 млн. през 2010 г. на 463 млн. през 2018 г.  Броят на болничните към 2018 година достига 2 243 000 като увеличението им за девет години е с 52,2 процента.  

Болничните листове до 7 работни дни са най-често издаваните, но основна причина за увеличаване на обезщетенията са заради дълги болнични - от 8 до 30 календарни дни, посочи Сачева.

Най-голям брой болнични листове взимат работниците от трета категория труд, като пикът е през зимните месеци.Най-честите диагнози са остър бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра инфекция на дихателните пътища, заплашващ аборт и вирусна инфекция, даде още информация социалният министър.

Редовни причини за злоупотреби с болнични пък са ваканциите на децата, за наемана на сезонна работа през лятото, както и насърчаване  от страна на работодателите, за да не се плащат заплати.

Темата за злоупотребите с болнични ще бъде обсъдена в едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодатели, синдикати и държавата са се фокусирали върху 40 мерки за ограничаване на злоупотребите, а при приемането им могат да се наложат законодателни промени, стана ясно от думите на Деница Сачева.

Какви точно мерки ще се вземат и кой ще плаща болничните обаче министърката не уточни. Щяло да се търси баланс, така че да се гарантира интереса на всички страни, както и да не се отнемат права на хората.

„Имаме на масата 40 разнообразни мерки. Но това, което се споразумяхме, е да не се натоварва бюджетът, работодателите да получат своите мерки за ефективност, сигурност и контрол и да направим така, че да няма нарушаване на вече дадени права на гражданите. Обсъждат се различни варианти, но най-важното е, че права на хората няма да се отнемат“, каза Сачева, без да издава подробности.
Dariknews


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!