Обратно към категорията

Един загинал и петима са ранените ловци за един сезон

Добавено на: 13.01.2021 16:00
   

Въпреки контрола за провеждане на инструктажи преди всеки ловен излет за спазване на мерките за техническа безопасност при боравене с оръжие, шест са инцидентите с простреляни ловци през последния груповия лов на дива свиня, като един се оказа фатален, съобщават от Изпълнителна агенция по горите.

От старта на сезона до 10 януари т.г. от Агенцията са извършили над 46000 проверки в цялата страна на ловци, ловни дружини, превозни средства и други физически лица. Едва 40 са констатираните нарушения, като за 31 от тях са съставени актове. Това е два пъти по-малко от констатираното през предходния ловен сезон. Извършените нарушения са за ловуване без разрешително за лов или извън мястото, посочено в издаденото разрешително, както и за лов с неразрешени боеприпаси. Проверките в горските територии се осъществяваха от служители на Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите, държавните предприятия и горските и ловни стопанства към тях, заедно с представители на ловните сдружения и структурите на МВР.

Популацията на диви свине е ефективно редуцирана и през този ловен сезон отстреляните диви свине са с над 60 % по-малко от предходния. Това сочат обобщените от Изпълнителна агенция по горите данни за дивечовия запас по информация, изготвена със съдействието на ловните сдружения. Планът за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България се изпълнява успешно. Реализира се основната цел за редуциране на популацията на дива свиня до нива, които да снижат рисковете от разпространение на заразата към индустриалните ферми. За голяма част от територията на страната запасът на вида е достигнал необходимата плътност от 0,3 броя на 100 ха, а на места е дори и по-малък. Вследствие на намаления запас през настоящия ловен сезон за групов лов на дива свиня са отстреляни над 12200 диви свине, което е значително по-малко в сравнение с отстреляните 32400 през сезон 2019-2020.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!