Обратно към категорията

Екостикер с чип заменя сегашните лепенки от технически прегледи от догодина

Добавено на: 10.12.2019 08:59
   

Стикер с чип на предното стъкло на автомобила, показващ степента, по която той замърсява околната среда, ще бъде лепен от април догодина, съобщава днес вестник „Труд“. Стикерът с чип ще замести сегашната лепенка за годишен технически преглед и ще се слага в пунктовете след преминаване на колата на различни тестове. Отнася се само до леките и коли и микробусите с 8 места до 3 тона и половина.

Скалата за еконормата е от 1 до 5, без това да отговаря напълно на стандарта Евро - от 0 до 6, по който е произведена колата. Той ще е само един от компонентите. Другите два са годината на производство на автомобила и стойностите от замерванията от изгорели газове в пункта за технически прегледи.

Колите с газови уредби ще получават по-висока екокатегория, точно по третия критерий, а тези, чиито катализатори са махнати или неизправни - най-ниска. Например - кола с Евро 4 с газова уредба ще може да получи най-високата екокатегория 5, която се дава и на хибридите и електромобилите. Обратно - дори да има Евро 5 или 6, ако автомобилът е с повреда и отделя повече вредни газове, той може да получи ниска категория - 2 или 3.

Категоризацията за момента няма никакво отношение към определянето на местните данъци на автомобилите от общините. Нейното важно значение обаче е да ограничава движението на автомобили от по-ниски категория в дните с мръсен въздух. Стикерът ще има антена, излъчваща сигнал, който ще се улавя от рамките на Агенция пътна инфраструктура за тол такси по входовете на големите градове, както и от камери на общините.

До края на тази седмица наредбата за новия начин за провеждане на годишни технически прегледи ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Очаква се тя да влезе в сила от първите месеци на 2020 г. Засега не се предвижда всички коли едновременно да минат на преглед по новите правила, а това да стане постепенно в рамките на малко повече от една година при редовно преминаване на технически преглед.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!