Обратно към категорията

Експерт: Не е ацетон в динята, а най-вероятно е развален продукт

Добавено на: 08.07.2023 13:23
   

Когато си купувате плод или зеленчук извън сезона, какъвто е случаят с дините в момента, на които не им е сезонът, най-вероятно те са третирани с химикал, който ускорява узряването. Това най-вероятно са турски дини. В Турция се използват доста химикали, които не са разрешени в ЕС. Това е едната възможност, но според мен е малко вероятна. Другата вероятност е просто вътре да е протекла спонтанна ферментация, която да развали динята.  Това заяви пред Нова тв доктор Сергей Иванов, молекулярен биолог и вирусолог от „Активни потребители”, коментирайки сигнала за диня с ацетон, който проверява БАБХ.
"Нека уточня, че няма ацетон в динята, а най-вероятно е развален продукт. Много често развалените продукти миришат по странен начин. На вкиснато много често. Миризмата на ацетон е просто тип ферментация. Със същия успех може да мирише на спирт, на парфюм или на нещо подобно. Съветът ми към хората е - когато ви мирише нещо на странно или на лошо, не го купувайте", посочи той.
Доктор Иванов обясни и че много често, когато плодове и зеленчуци се купуват от пазара извън сезона им, те най-вероятно са вносни.
 
"И когато ядете такива плодове и зеленчуци, очевидно нещо, което не може да очаквате, е да е нормален сорт. Нещо е направено, за да може той да расте рано. И много от тях са третирани с растежни регулатори, които ускоряват узряването. Но в случая най-вероятно са касае за най-масовия случай - просто за развален продукт, който е миришал на ацетон. В БАБХ едва ли ще открият нещо, защото твърде често бактериите, които предизвикват тази развала, това са доста нехарактерни бактерии, така че бих се учудил, ако излезе някакъв резултат", подчерта той.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!