Обратно към категорията

Експерт: Цената на газа ще удря все по-тежко джоба на българина, сега друг ще ни извива ръцете

Добавено на: 16.12.2022 12:46
   

За традиционно най-студения месец в годината - януари, очакваното повишение на цената на газа е 40%. Искането е на "Булгаргаз", решението ще е на КЕВР. 

"Увеличението се налага заради факта, че договореното количество с Азербайджан няма да бъде достатъчно за нуждите на България през зимата и "търсенето определи вдигането на цената". Това увеличение, противно на твърденията, неминуемо ще засегне и крайния битов потребител", коментира Пламен Павлов от Българска газова асоциация пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той уточни, че няма да има кой да плати тази разлика. Относно предоставянето на компенсации за потребителите, експертът каза, че не трябва да се пристъпва към такива, защото трябва да се въведе някаква устойчивост в системата. 

"Не може да продължаваме да увеличаваме кредитите на държавата, които ще плащат нашите деца. Компенсациите са за нещо временно, а не дълготрайно, а ние започнахме само това да виждаме. Живяхме в един строй, който също така работеше, само че не се казваха "компенсации", а "ниски цени", но ние ги плащахме всички", заяви Павлов. 

Експертът е категоричен, че пъпната връв на България с "Газпром" вече е прекъсната, но на висока цена.

"Газпром" извива ръце, сега някой друг ще ни ги извива, защото ще купуваме същия руски газ, но по много по-дълъг път и на много по-висока цена", убеден е Павлов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!