Обратно към категорията

Енергийният министър: България получи официално искане да плаща руския газ в рубли

Добавено на: 03.04.2022 12:31
Снимки: архив Министерство на енергетиката
   

От петък вечерта има официално искане от "Газпром" страната ни да плаща руския газ в рубли, макар че в договора това не е посочено, каза тази сутрин по БНТ енергийният министър Александър Николов. 

"Дали ще има механизъм, по който да се плаща в евро и след това да се превалутира като изкуствено се вдига цената - предстои да видим. Това е едно от нещата, които са в степен на подозрение засега, т.е. изкуствено да се вдигне допълнително цената за така наречените неприятелски държави", допълни министърът.

Николов припомни, че договорът с "Газпром" е до края на декември и доставките на руски газ дотогава не би трябвало да спират. Уточни, че ако спре подаването от Русия, ще се водят разговори със съседните държави за доставки и на втечнен природен газ. Допълни, че изграждането на интерконектора с Гърция се движи в срок. 

"Физическото завършване трябва да е на 1 юли. А по-нататък са всички нива, които са локален регулатор, гръцки, европейски регулатор се движим много бързо, за да може фактическата търговска експлоатация да стане много бързо", каза още министърът на енергетиката.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!