Обратно към категорията

Енергийният министър очаква по интерконектора с Гърция да потече газ от 1 октомври

Добавено на: 18.08.2022 16:05
Снимки: БГНЕС
   

Енергийният министър в служебното правителство има увереност, че по интерконектора Гърция - България (IGB) ще потече газ на 1 октомври. Очаква се в средата на септември интерконекторът да получи Акт 15 и Акт 16. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов след инспекция на българския участък на междусистемната газова връзка.

„За момента има увереност, че интерконекторът Гърция-България ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори проектът да е готов по-рано, газ не може да се пусне преди тази дата поради договорености, които са направени от предишното правителство", каза пред журналисти Христов, цитиран от БТА.

Той инспектира българския участък на междусистемната газова връзка. Обиколката му започна от газоизмервателна станция Стара Загора и завърши на Диспечерския център, разположен до село Стамболийски.

От строителя на IGB - AVAX, са представили чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждане в експлоатация на интерконектора, каза още Христов след срещата си с представители на строителната фирма и с възложителя на строежа ICGB.

По думите му до края на деня всички коментари, разяснения и забележки по графика ще бъдат нанесени коректно и графикът ще бъде внесен официално в Министерството на енергетиката.

Христов обясни, че този график ще служи за отправна точка, по която ежеседмично ще се следи работата по изпълнението на проекта. „Най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до това проектът да бъде забавен след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Но към момента имаме увереност, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври“, заяви той. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!