Обратно към категорията

Ето при какви условия личните лекари ще издават направление за PCR тест.

Добавено на: 06.11.2020 08:00
Снимки: Pixabay.com
   

Поне пет симптома на COVID-19 трябва да имат пациентите, за да могат да разчитат на направление за PCR тест от личния си лекар, съобщава БНР. Това гласи предложението на Националната здравноосигурителна каса за анекс към Националния рамков договор до Българския лекарски съюз.

Висока температура, суха кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус или обоняние и затруднено дишане са основните симптоми на COVID-19, които ще са основание за издаване на направление от личния лекар. Дали това е оптималният вариант на критериите и за какъв вид тест следва да се издаде направление, обаче са въпроси, които предизвикват спорове.

"Тези пет симптома са само едни от основните, но в нашата практика наблягаме и на главоболие, на болки в мускулите и на гръдна болка. Всичките тези симптоми са в период на предоговаряне, за да можем ясно и точно поне с два от тях да правим съответните тестове. Като най-добре ще бъде в началото да се прави бързият антигенен тест и ако има влошаване на симптоматиката, тогава да мислим за другия тест", обясни д-р Виделина Моллова – общопрактикуващ лекар от 30 г., която се грижи за здравето на близо 1 600 души в Русе и региона.

Тя коментира още, че по техни данни в болниците от всички активни се водят 7, и няколко процента, докато общопрактикуващите взимат над 90%, защото всичките пациенти първо се обръщат към личните си лекари. Според нея обаче не всички са достатъчно съвестни и не всички спазват наложената карантина.

Дали пет от основните симптоми на COVID-19 или по-малко, но с различна тежест да важат за направление, което личният лекар да издава за PCR тестове или за бързи антигенни тестове, тепърва ще се решава.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!