Обратно към категорията

Евронюз: Българското здравеопазване е 'болна система' в криза, при която пациентите са уязвими

Добавено на: 26.01.2020 09:40
   

България е в хватката на криза в здравеопазването си, хиляди лекари и медицински сестри напускат, за да намерят по-добре платена работа в Западна Европа.

Така започва материала си Евронюз. Днес медията посвещава статия на страната ни, озаглавена "Болна система: Кризата в българското здравеопазване оставя пациентите уязвими".

Трима от четирима български студенти по медицина казват, че са изкушени да напуснат страната. Основните дестинации са Германия, Австрия и скандинавските държави - пише Евронюз и допълва, че ЕС е осигурил на страната ни финансиране, за да подобри медицинската си инфраструктура, но това не помага да се преодолее кризата с кадровия потенциал. Резултатът - пише медията - е здравна система, която се бори да се справи, в която пациентите са оставени без ключови услуги.

Евронюз цитира спешния лекар Кристина Манчева, която взела решението да остане у нас. Искала да стане лекар от 12-годишна, но осъзнала, че тук ситуацията е предизвикателна. "Основният проблем е липсата на медицински пенсонал навсякъде - но основно в спешните звена. Работим с по-малко от половината персонал, от който в действителност имаме нужда."

Миналата есен български здравни работници излязоха на улиците, за да протестират. Те изискваха минимално възнаграждение в размер на 460 евро за медицинските сестри и най-малко 600 евро начална заплата за лекарите. Правителството обеща да отдели около 100 млн. евро за здравеопазване, голяма част от която да отиде за увеличение на заплатите, напомня Евронюз и отбелязва, че проблемът не е само в недостатъчния персонал. България застарява бързо и нуждата от медицински грижи нараства, отбелязва медията. По данни на ООН България ще загуби 23% от населението си до 2050 г.

Евронюз описва и критичната ситуация във Видин, където изтичането на мозъци е осезаемо и където застаряването на населението е най-голямо. На фона на застаряващото население болницата в областния град няма ключови медицински звена, а болници, които разполагат с такива, се намират на 60 до 100 км. разстояние от Видин, споделя лекар.

Медията разговаря и с български лекари, напуснали страната. Патологът Румяна Тодорова е един от тях. Тя е на 31 г. и живее в Германия от пет години, както още около 2000 български лекари.

"Лекарите не са достатъчно ценени в българското общество - казва д-р Тодорова. - Необходими са много усилия, за да станеш лекар. Не искам да се тревожа, че ще загубя желанието си да работя медицинската си професия или мотивацията си, заради това, че се борим с болна система."

Преди да напусне България, тя учи езика. Колебае се дали да се премести във Великобритания или в Германия. Накрая везните се наклоняват към Германия, където е по-лесно да специализира.

Други лекари в България не виждат ситуацията толкова мрачно. "За да станеш топ експерт, може да бъде добре да избереш да работиш в друга страна, да придобиеш знание и експертиза в чужбина, защо не? Самата аз работих две години в Германия, в Мюнхен, преди да се върна в България" - казва Велина Гергелчева, ръководител на неврологичното отделение в "Софиямед".

Тя призовава за по-добро заплащане на лекарите, инвестиции в съвременна технология и предоставяне на 10-годишна кариерна перспектива за младите лекари в съответствие със западноевропейските конкуренти.

25-годишният невролог Александър Фарфаров казва, че иска да остане в България, но иска и промени в системата. Той вярва, че трябва да бъдат основани частни здравноосигурителни каси и младите лекари да получат възможност да правят изследвания и кариера в цяла България.

„Трябва да направим селските райони по-привлекателни за младите хора, за да могат те да живеят там. Това не се отнася само до здравеопазването, а и до социалния сектор като места, където те могат да имат семейства.”

„За да забави изтичането на мозъци, Световната здравна организация издаде кодекс, в който препоръчва да не се наема медицински персонал от региони с лоша здравна инфраструктура”, съобщава статията.

Но изселването продължава – и набиращите персонал агенции процъфтяват.

"В България имаме наистина добри лекари и наистина е болезнено да загубя тези колеги. На тези, които заминават, казвам: "Върнете се обратно в страната си, върнете се обратно у дома, върнете се обратно в България", казва Манчева и с думите ѝ Евронюз завършва статията си.
OFFNews


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!