Обратно към категорията

Европейската обсерватория: Такава суша не е имало от 500 години

Добавено на: 24.08.2022 08:27
   

Европа е изправена пред най-тежката си суша от поне 500 години, съобщи Европейската обсерватория за засушаването във вторник, цитирана от вестник "Дневник".
Засушаване, намалена влажност на почвата или по-малко валежи са установени на две трети от територията на континента, заплашвайки земеделските добиви, производството на електроенергия, корабоплаването и здравето на гражданите.
В августовския доклад на обсерваторията, която е част от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, и събира данни, карти и модели на засушаването, се казва, че ясен дефицит на почвена влага е установен на 47% от територията на Европа, а на 17% от територията на континента вече има засягане на растителността в резултат на засушаването.
"Тежката суша, засягаща много региони на Европа от началото на годината, се разраства допълнително и се влошава от началото на август", се казва в доклада, като се добавя, че в Западна Европа и по Средиземноморието вероятно ще има по-топли и по-сухи условия от нормалните до ноември.
От публикувани към доклада карти се вижда, че България е по-слабо засегната и извън най-рисковите зони, отбелязани за август, с изключение на Добруджа и най-южните части от страната. В централните части на България се отбелязва по-малък обем валежи от обичайния. Според августовския доклад проблемите с валежите и влажността на почвата, засягат 61.6% от територията на България.
Еврокомисарят Мария Габриел, която наблюдава научните звена на Еврокомисията, беше цитирана да казва, че климатичните промени стават все по-видими.
"Комбинацията от тежка суша и горещи вълни създаде безпрецедентен стрес върху водните нива в целия ЕС. Наблюдаваме сезон на горски пожари значително над средния и значимо въздействие върху производството на култури. Промяната на климата несъмнено е по-забележима всяка година", казва Габриел по повод излизането на доклада.
Сегашната суша изглежда е най-лошата от поне 500 години, ако приемем, че окончателните данни в края на сезона потвърдят предварителната оценка, се казва в изявление на Комисията във вторник.
Летните култури пострадаха, като през 2022 г. добивите от царевица за зърно ще бъдат с 16% под средните за предходните пет години, а добивите от соя и слънчоглед ще намалеят съответно с 15% и 12%.
Ниските нива на Дунава разкриха германски кораби от Втората световна война в сръбския участък на реката. Подобни проблеми имаше и в Италия, където под водите на река По се показаха неизбухнали снаряди отпреди 80 г.
Производството на водна енергия е засегнато, с допълнително въздействие върху други производители на електроенергия, например АЕЦ, където реакторите се охлаждат с речна вода.
Корабоплаването по Рейн, една от най-натоварените европейски реки, почти е прекъснато, а където още е възможно, шлеповете вземат по-малко товари, за да могат да преминат плитчините.
Европейската обсерватория отчита, че валежите в средата на август може да са облекчили условията, но в някои случаи гръмотевичните бури, с които са били придружени, са причинили допълнителни щети.
Индикаторът за суша на обсерваторията се извлича от измервания на валежите, влажността на почвата и частта от слънчевата радиация, погълната от растенията за фотосинтеза.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!