Обратно към категорията

Ежедневен официален контрол влиза в свинeфермите в страната

Добавено на: 11.01.2020 08:45
   

Eвтанизирането на животните, болни от африканска чума, е една от мерките. Другата е ежедневен официален контрол в свинефермите в цялата страна. Ще се следи за взетите проби и спазването на биосигурността. Докато не докажем, че тези ферми са свободни от АЧС има забрана за пренасяне на животни из страната. Това заяви в сутрешния блок на БНТ д-р Александра Митева – началник отдел "Здравеопазване на животните" към БАБХ.

"Оглеждането на свине без мерки за биосигурност е забранено и много опасно. Всички свине трябва да бъдат регистрирани. Собствениците, чиито животни са били заразени с АЧС миналото лято, са подписали, че до лятото няма да гледат нови прасета. Ще има санкции и ще бъдат евтаназирани прасета, ако се открият такива", каза още тя.

"Едно от последните огнища в Сливен беше от заден двор с две прасета, които не са регистрирани", разкри експертът от БАБХ.

"Компенсацията се изпълнява съобразно законодателството", коментира д-р Митева.

Борбата с чумата по свинете става само чрез мерките за биосигурност. Има епидемия и в съседните ни държави - България и Румъния са най-засегнати", завърши д-р Александра Митева.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!